FOMO i Gellerup

  

Sidste lørdag drog hele vores familie mod Århus, nærmere bestemt en tom boligblok på Gudrunsvej 75 i Gellerup. Jeg havde nemlig overtalt min mand til, at vi skulle se udstillingen Fear of Missing OutFOMO

FOMO er en udstilling, hvor ni kuratorer, alle kunsthåndværkere og designere, har fået lejlighed (helt bogstavelig talt!) til at reflektere over tiden store problem Fear of Missing Out, FOMO! De fleste af os har det meste af tiden følelsen af at gå glip af noget. En følelse som formentlig ikke bliver mindre i fremtiden som følge af den kontinuerlige strøm af nyheder på de sociale medier. På det grundlag skulle udstillingen også være tilgængelig i en meget begrænset periode – mellem den 22. september til og med i søndags.

De ni kuratorer var: Louise Gaarmann, Helene Vonsild, Rikke Stenholt, Trine Bach, Helle Bovbjerg, Marianne Steenholdt Bork, Helle Bjerregaard, Julie Bach og Ane Fabricius Christiansen. Alle ni fyldte for en kort stund 10 lejlighederne med kunsthåndværk og design udfra hver deres overordnede idé.
Jeg er “fan” af flere af kuratorerne og deres idéer til udstillingen, så jeg havde bestemt, at jeg ikke ville gå glip af udstillingen og jeg blev ikke skuffet! Jeg blev så inspireret af alle de smukke, finurlige, geniale og tankevækkende udstillinger fra de mere end 100 udstillere fra Danmark og 12 andre lande.

I en af lejlighed var der skabt et stel ud af ler, som var gravet op fra en byggegrund i Gellerup. Materialet var egentlig helt ubrugelig til formålet, men gennem en længerevarende proces (som jeg nok ikke havde tålmodighed til) er leret udvundet og bearbejdet i et samarbejde mellem kuratorer, Helle Bjerregaard og Ane Fabricius Christiansen, og keramikafdelingen på Århus Kunstakademi. Det var virkelig fedt at genopleve, hvorfor jeg elsker keramik – at man kan skabe så smukke ting ud af naturen, at noget så beskidt kan blive så smukt. Jeg fortryder lidt, at jeg ikke købte en af de faceterede små tallerkner, som elverne på Århus Kunstakademi havde skabt.

Helene Vonsild, ejeren af en af mine favoritbutikker 1x1Textil&Design, havde skabt et af udstillingens smukkeste og mest poetiske rum. Det helt hvide rum, som symboliserede det “Sangvinske Temperament”, som er det af de fire temperamenter, som Helenes lejlighed var opdelt i, der står for det optimistiske. Temperamenterne udtrykkes gennem vævede og trykte tekstilbaner, og gennem andet udvalgt kunsthåndværk. Helenes helt enkelt og meget smukke vævninger, hvor hun med hendes unikke sans for formgivningen og mønstrene i selve vævningen, yderst overbevisende præsentere, hvor dygtig en væver såvel som tekstil kunstner hun er. Det vævede tekstil kunne man være heldig at opleve live, af Emilie Kathrine Vonsild Schou, som gennem moderne dans udtrykkede temperamenterne. Dansen kunne heldigvis også opleves på skærme til udstillingen eller via youtube. Desuden var Helenes lange vævede baner i bevægelse i rummet med det “Sangvinske Temperament”, hvilket gav en meditativ ro, når man trådte ind i rummet.
Keramikken i rummet var selvfølgelig ligeledes i topklasse, her vil jeg isærdeleshed fremhæve de tre keramik “reder” på podiet, som er lavet af Karoline Illum Frichke samt de fire små firkantede vægrelieffer lavet af Ninna Gøtzsche.
De fine små hvide porcelæns figurer, som hang ned fra loftet, blev jeg meget fascineret af og beundrede meget længe. Kunsteren bag de fine figurer er dygtige Kirsten Holm Nielsen.
Oh Oaks hvide lysestager, mangen til den som jeg købte i hendes studio/værksted på Bornholm. Igen blev jeg forelsket i deres anderledes udtryk og glædede mig over, at jeg købte den med hjem. På samme måde havde jeg det med Jannie Godtliebsen lysestager.

En anden lejlighed, som virkelig gjorde indtryk på mig var lejligheden med temaet ”Egoists, individualists, soloists – THINGS with character!”, som var kurateret af Rikke Stenholt. Kort fortalt ville de vises, hvordan man kunne bruge deres kunsthåndværk og design i et hjem som dekoration eller funktionelt.
Jeg er i forvejen stort fan af designeren Iben Høj og jeg er nu et endnu større fan af hende! Jeg elsker hendes unikke måde at præsentere og skabe tekstilkunst på. Det hele var så fantastisk, lige fra kjolerne til de store runde værker til de lange wallpieces, for slet ikke at nævne hendes eminente farvevalg!
Rummene i lejligheden var oplyst af geniale neon lamper, hvor selve lyskilden var formgivet i glas af glaspusteren Rikke Stenholt. Jeg forsøgte at gengive, hvor skønne lamperne var.

I lejligheden med temaet “Effektiv Spild af Tid – klassiske kvindelige sysler i en moderne og eksperimenterende kontekst” kurateret af Julie Bach blev jeg meget inspireret af faverne, mønstrene og den fantasifulde idéer! strikkunstner Stine Leth havde fyldt et af rummene i lejligheden med hendes fantasifulde strik kreationer i skrigende farver. Hun er genial! Et andet af rummene hang søde Astrid Skibsted egne designede væverammer med hendes smukke vævede mønstre i de fineste farvekombinationer. Det er virkelig fedt at se, hvordan hun formår at gøre et vægtæppe moderne i udtrykket på en hendes geniale og meget enkle væverammer. Jeg har selv en af dem, men jeg ville meget gerne prøve kræfter med endnu en, for de er utrolig dekorative på væggen.
Billedkunstneren Maya Rosette havde dekoreret et rum med hendes perledesign af  dagligdags emballage samt en enkelt hundelort. Hun sad og arbejde på en juicekarton, da vi var forbi. Jeg er virkelig fascineret af hvordan hun kan gøre noget, som vi forbinder med affald til så smukke objekter.
Modedesigneren Julie Bach havde skabt et væsen i helt neutrale farver, som på samme tid gjorde begge børn begejstret og skræmt.
Alle udstillerne i lejligheden ville med deres tekstile værker gøre det op med den klassiske opfattelse af hvad strikning, filtning, syning og vævning er. De ønsker med deres værker at sætte fokus på værdien af fordybelse, fordi det på samme tid er med til at udvikle – noget de efter min mening formår!

Desværre så vi ikke nogle af de forskellige udstillingens tilknyttede artist talks, seminarer og workshops, men det havde børnene nok alligevel heller ikke haft tålmodighed til efter at have hørt på deres begejstret mor i lejlighederne 😉

 

Be first to comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.