Tovsig handmade

Tovsig logo

I august, til min fødselsdag, fik jeg et gavekort til “en personlig kop” af min svoger, svigerinde og lille datter.
Gaven bestod i, at jeg skulle besøge Kristina Tovsig, bag “Tovsig handmade“, på hendes værksted, hvor jeg skulle udvælge min helt egen “personlige kop”. Koppen skulle jeg vælge udfra Kristinas formgivning, lertype, glasur og evt. skrift. Lige en gave for en keramik og kop elsker som mig 😉

Jeg havde ikke det store kendskab til Tovsig i forvejen, andet end et par billeder af Kristinas keramik, som jeg havde “liked” på instagram. Derfor glædede jeg mig meget til at besøge Kristina i hendes værksted og se hendes keramik, vægrelieffer og linoleumstryk i virkeligheden.
Kristina var lige så sød og imødekommende, som hun ser ud på billedet her i indlægget. Hun bød mig straks på kaffe (i hendes egne fine kopper) og vi snakkede, som om vi altid havde kendt hinanden. Det var virkelig hyggeligt – især fordi vi interesserede os for mange af de samme ting, deribland keramikken selvfølgelig. Jeg fik historien om, hvordan/hvorfor Kristina havde startet Tovsig handmade.
I Kristinas barndom tog hendes forældre hende med på besøg hos en keramiker på Mols, hvor hun for første gang stiftede bekendskab med arbejdet med ler. Her startede Kristinas drøm om engang at blive keramiker og for cirka 6 år siden blev det en realitet, da Kristina blev uddannet keramiker fra Aarhus Kunstakademi.

Sideløbende med arbejdet med Tovsig handmade er Kristina uddannet lærer og underviser på en privat skole i lokalområdet. Samtidig tilbyder hun forskellige workshops med fokus på keramikken eller linoleumstryk og gerne i hendes misundelsesværdige værksted, hvor der er plads til 12 personer. Hun ønsker nemlig gerne give glæden ved at skabe noget med hænderne videre til andre.
Det skønne værksted har hendes mand og hendes svigerfar selv bygget i families grønne have. Derfor er udsigten fra værkstedet og roen i rummet fantastisk.

Jeg blev meget inspireret af alle Kristinas smukke designs, farvevalg og formgivning. Især af de farvestrålende vægrelieffer i birkefiner med påsatte unika keramik objekter i forskellige former og glasurer. Farverne på træreliefferne er skabt ved hjælp af linoliemaling, som Kristina selv har fundet ved en lille producent i sønderjylland. Linoliemalingen giver træet en helt særlig glans og medvirker, at årene i træet fremstå tydligt, således overfladen fremstår levende.
Samspillet mellem formerne, birkefineret, linoliemalingen og keramikobjekterne gør reliefferne utrolig dekorative og de er geniale som et anderledes grafisk indslag på væggen – enten alene eller i sammenhæng med en gallerivæg.
Alle reliefferne er håndlavet af Kristina i et begrænset oplag/limited edition på 8 stk., signeret og nummereret.
Det var så forfriskende at se noget nyt og jeg kunne sagtens se et af de smukke relieffer på min køkkenvæg herhjemme!

Kristinas keramik var inspireret af Japansk minimalisme i forhold til formgivningen og det enkelte glasurvalg. Jeg fik også lov til at se nogle af de nye ideér, som Kristina var i gang med at afprøve. Endvidere fik jeg lov til at se hendes afgangsprojekt fra Kunstakademiet, som Kristina arbejder på at begynde at producere til salg – jeg er allerede blevet skrevet op til, når projektet engang er klar! Det var simpelhen så smukt og igen forfriskende nyt.

Som man måske har set på Tovsigs sociale medier, så laver Kristina også linoleumstryk. Alle linoleumstrykkene er naturligvis skåret i hånden håndtrykte af Kristina i hendes værksted. Alle hendes tryk er derfor helt unikke og forskellige i farvetætheden.
Særligt det grafiske billede i hvid med ultramarineblå tryk er ret genialt. For ikke nok med at trykket er flot i sig selv, så fungere det også som en slags “Weekplanner” med ugendagenes syv forbogstaver lodret ned i trykket.
Trykkes skal blot sættes i en valgfri ramme og så kan man skrive på glasset med en whiteboardtusch. Kristina havde selv en hængende i deres køkken med ugens madplan, noget vi herhjemme kunne lærer noget af…

Det var virkelig spændende at møde Kristina og se hendes værksted, alle de forskellige designs og høre om processerne i det hele. Jeg glæder mig til at følge med på sidelinien/instagram og se, hvad der kommer til at ske med Tovsig sortiment fremover. Og så glæder jeg mig naturligvis rigtig meget til at min egen “personlige kop” er klar til at blive afhentet hos Kristina! Jeg skal selvfølgelig nok poste billeder af koppen på instagram, når jeg henter den 🙂

2 Comments

 • Reply October 8, 2019

  Tina

  Stort forsinket tillykke med fødselsdagen 🙂
  Hold da op et flot værksted, meget stilfuldt og kreativt med stil 🙂
  Glæder mig til at se din smukke valgte kop 🙂
  En dejlig oktober ønskes du herfra!

  • Reply October 17, 2019

   labdecor

   Tusind tak 🙂 Ja det er så fint og dejlig lyst. Jeg glæder mig virkelig også til at se koppen! Dejlig oktober til dig også 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.