Unik Sankta Lucia-engel

Astrid SkibsgaardDSCF4003DSCF4006DSCF4007DSCF4008DSCF4009DSCF4010
Tekstil designeren Astrid Skibsted har i samarbejde med Dansk Blindesamfund designet en helt unik blå og hvid Sankta Lucia-engel.

De fleste forbinder Sankta Lucia med den 13. december, hvor piger og drenge går i optog og ”bærer lyset frem” iført hvide kjoler og lyskranse på hovedet. Men hvad de færreste ved eller måske har glemt, gemmer Sankta Lucia på en noget dramatisk martyrfortælling.

Fortællingen handler om en ung, rig og smuk pige, der gerne vil være nonne og derfor nægter at gifte sig med en romersk mand. Hun vælger at stikke begge sine øjne ud foran de romerske dommere, således de ikke skal synes, at hun er smuk. Med fortællingen om lyset (Sankta Lucia), der frivilligt vælger mørket (blindheden) er Sankta Lucia-englen skytsenglen for alle de blinde.

Med Astrid Skibsteds farvebevidste og nutidige stil valgte hun, at englen skulle have en af tidens mest populære farver, mørkeblå mixet med den karakteristiske farve for en engel nemlig hvid.
Eftersom Sankta Lucia er en fortælling om lyset i mørket underbygger farverne dette ved at, når englen hænger og drejer sig, ser man både lyset og mørket – den hvide og den mørkeblå side.
Englens stærke mørkeblå nuance var selvfølgelig helt bevidst fra Astrid side, hun kan nemlig noget helt særligt med farver såvel som godt håndværk, hvilket Astrids referencer også tydeligt indikere. Astrid har bl.a. udstillet i Illums Bolighus og lavet tekstilinstallation for Georg Jensen Damask. Det er også Astrid, som står bag Square Loom, som er en serie af kvadratiske væverammer i akryl eller træ, hvor væven bliver en del af værket og hænges på væggen med det vævede stykke. Jeg behøver sikker ikke at nævne, at lige netop sådan en væveramme i træ står højt på min ønskeliste til jul!

Udtrykket på Sankta Lucia-englen er meget moderne og enkelt, samtidig med at man fornemmer Astrids bløde og sanselige udtryk. Englen er produceret i filt, hvilket underbygger Astrids stil.
Santa Lucia er typisk afbilledet med sine øjne i hænderne, dette har Astrid tolket videre på og valgt at hendes engle har et øje i hænderne for at symbolisere at se med hænderne, sanserne og følelserne.

Sankta Lucia-englene kan ikke købes i butikkerne, men alle der indbetaler et støttebeløb på 300 kr. til Dansk Blindesamfund, kan få tilsendt en flot gaveæske med seks engle. Ønsker du at støtte Dansk Blindesamfund kan det gøres her.
Dansk Blindesamfund blev skabt i 1911, og organisationen er opbygget og ledet af mennesker, der selv er synshandicappede. Hver dag mister seks danskere synet – Dansk Blindesamfund er den eneste organisation, der kæmper for blinde og stærkt svagsynedes rettigheder i Danmark.
Støtten fra Sankt Lucia-englen går bl.a. til at hjælpe synshandicappede børn og unge med at få en kærlig og kompetent opvækst – med den støtte og de udfordringer, de behøver fra familie og skole for at udvikle sig til selvstændige voksne og få en lysere fremtid.

 

Be first to comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.