Bornholm tredje del (keramik delen)

Elsker man keramik og glas så er Bornholm og isærdelsenhed Nexø en ideel destination. I Nexø ligger KADK’s afdeling for kunsthåndværk, glas og keramik – måske bedre kendt som Glas- og keramikskolen. Desuden er 19 keramikere/mindre virksomheder gået sammen om at lave et bæredygtig keramisk produktionssted i Danmark og har derfor startet Den Danske Keramikfabrik – også i Nexø.

Vi boede 5 minutters kørsel fra Nexø, så jeg opsporede hurtigt tre værksteder/butikker, som jeg gerne ville besøge; “Det brune værksted“, som deles af glaskunstneren Maj-Britt Zelmer Olsen og keramikeren Sarah Emilie Oakman Oh Oak”. Nexø Creative Pop-Up, hvor flere elever fra designskolen er gået sammen om en butik (indtilvidere har den kun åbent her i august og september) og sidst men ikke mindst butikken “Bystrup & Lehn“, hvor keramikeren Anne Bystrup Jensen og strikdesigneren Mo Lehn har butik sammen. Jeg vil lige nævne at Anne Bystrup Jensen i løbet af sommeren flytter til Nexø Creative Pop-Up og at “Bystrup & Lehn“, derfor skrifter navn til “MO LEHN WORKSPACE“.
Den første butik jeg besøgte var “Bystrup & Lehn” – desværre havde jeg kun 15 min i butikken før den lukkede, så jeg nåede desværre ikke at tage mange billeder – jeg skulle jo også shoppe lidt. Butikken lignede et retro køkken med brune fliser på væggen krydret med lyst nordisk keramik og de lækreste strik designs. Men det mest fantastiske var Anna Bystrups skønne brune urtepotte ben! Jeg gad så godt eje en af dem! Mo Lehn, som jeg mødte i butikken, fortalte mig, at hun havde bedt Anna om at lave nogle store udendørskrukker til butikken og så havde hun lavet de geniale urtepotte ben.
Herefter gik turen til Det Brune Værksted (kan man andet end at elske det navn ;), her skyndte jeg mig at tage en masse billeder af Oh Oaks rustikke keramik med Maj-Britt Zelmers smukke glaskunst – farverne, materialerne og formene på deres forskellige designs fremhævede hinanden på det helt rigtige måde. Alle de forskellige designs og indretningen i værkstedet var så æstetisk smukt og jeg blev så inspireret af deres styling såvel som farvevalg.

Jeg købte en af Oh Oaks meget specielle lysestager, da jeg længe har ønsket mig en af dem. Jeg elsker,  når der eksperimenteres med keramikken udtryk/form og disse stager er bestemt ingen undtagelse.

Senere på ugen gik jeg ved et tilfælde forbi Nexø Creative Pop-Up og den store butik var heldigvis åben. Det er virkelig en butik, jeg vil anbefale! Butikken var proppet med det skønneste kunsthåndværk lige fra fotokunst, til glas, til keramik til tekstil.
Jeg forelskede mig fuldstændig i Cathrine Agnethe Hirsvangs keramik under mærket Hirsvang Ceramics og jeg vil da også godt indrømme, at jeg har taget en del billeder af hendes keramik. Hvis du ikke kender hende i forvejen, så vil jeg virkelig anbefale, at man kigger forbi hendes Instagram profil lige her. Jeg var faktisk også heldig at møde søde Cathrine, da hun kom forbi butikken netop, som jeg stod og beundrede hendes blå kopper.

En anden keramiker som var repræsenteret i butikken var Sara Jeffries, hvis keramik jeg i forvejen kendte fra Studiorov. Jeg har længe ønsket mig en af hendes “bryst krukker” og her stod de side om side, så jeg måtte have en med hjem.
Søde Annelise Grimwade som jeg tidligere har mødt til Formland og som jeg allerede er den heldige ejer af en lille sky fra, havde den smukkeste udstilling med hendes keramik og billeder. Hendes flotte skyer var bl.a udstillet på smukkeste vis på et lysbord. Jeg er virkelig begejstret for det hun formår at frembringe, hendes univers er så unikt og hun er en utrolig dygtig formgiver.
En af hendes store skyer står højt på min ønskeliste!
En anden keramiker, som jeg straks blev meget stort fan af er Linea Klaaborg, som laver det mest fantastiske ting! Jeg har taget billeder af hendes skønne finurlige keramik ansigter, som jeg meget gerne vil dekorere en helt væg med herhjemme. Hun laver dog meget mere bl.a. kan man se to geniale lamper på hendes Instagram profil samt flere skulpturelle keramik figurer.
Jeg tog også foto af hendes malede billeder på den hvide bænk med det grønne understel – de måtte hellere end gerne flytte hjem til mig. Jeg er vild med de fine motiver og hendes farvevalg.Det poetiske og smukke fotokunst med naturmotiverne er fra Iben Birch Bech – hvis kunst jeg allerede kendte via Instagram. Det var selvfølgelig meget smukkere at se IRL i stedet for på min telefon og jeg har faktisk fortrudt at jeg ikke købte et af hendes værker. Heldigvis kan de findes lige her 😉

Man kan følge Pop-Up shoppens instagramprofil lige her, så man kan holde sig opdateret.

Der er selvfølgelig mange flere keramikere og dygtige kunsthåndværkere på Bornholm end dem, som jeg har nævnt herover. Jeg havde blot ikke tid til at besøge flere denne gang og nu har jeg en undskyldning for at vende tilbage til den dejlige ø.

Be first to comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.